Happy New year!

It’s incredible how a year passes by! Now in the morning of the last day of 2018 it really plays out like a film in my mind. So many things I’ve done and learned!

 But now we are soon entering 2019 and it will all be history for sure.
I’m excited about the new year, maybe more excited than in a very long time.

 I truly hope that you are excited about your upcoming 2019, and that you will have a smashing New Year’s Eve, with lots of celebrations!

 

A big hugs and cheers from me to you!

Fresh and sugarfree cavadrink for hot summer days

Sometimes it’s nice to make something really refreshing on those hot summer days that we are currently experiencing here in Sweden. Preferably something that does not contain that much alcohol. Here is a drink that I  love!

Summer cavadrink

4 glasses (+ refill)

IMG_1236.jpg

1 lime
20 leaves of mint
1 bottle of cava brut nature
1 bottle 1,5 L Sprite Zero
ICE!

Put a large cube of ice in each glass and cut the lime in slices or how you might like it. Take the leaves of mint and tear them in to pieces. It is better to tear them since you get the flavour out more effectively. 
Put lime and mint in the glasses and pour over the brut nature cava about half way in the glass and top up with sprite zero.  

If you want a sweeter drink you can of course use a brut or semi-seco depending on your taste.

 

Hope that you all are enjoying summer!

 


KETO or LCHF? - Brut Nature cava is the answer!

About one year ago I started to cut down on carbs to get rid of those last signs of having had two babies in two years. What I found out when I did cut out most of the carbs was that my always returning urine infections disappeared! Nothing could have made me happier since I was terrified of becoming resistant to antibiotics. 
I have since then tried to cut out as many carbs I can, failing and picking myself up again. 

During this time I have also gone really in to the brut nature cavas. I have of course always loved them but now I have really actively chosen them over others. 

If you are into KETO or LCHF for strict weight loss, you should of course cut out also alcohol. But if you like me, love a glass of bubbly and can't really see the point in cutting this out just for the sake of that extra kilo, then Brut Nature cava is the perfect wine!

Brut Nature Cava does not contain any sugar! (Almost...)

The rule for Brut Nature cava is at the producer is not allowed to add any sugar. But the neat thing is that due to the fermentation process within the bottle that goes on for a minimum of 9 months, the yeast has plenty of time to consume basically ALL sugars, only leaving maybe 1 gram perhaps 2 grams of sugar per litre!

Antioxidants

There are of course other bubbles that have no added sugar, like zero dosage champagne. But what is preferable with Cava is the fact that most cava blends contain the grape Xarel-lo. This Catalonian grape is the commercial grape that contains the highest levels of antioxidants that we currently know of. And we all read about how great antioxidants are, right!?

So next time you want to treat yourself to a glass of wine, maybe a cava brut nature wont interfere too much with your diet? I know it doesn’t with mine! 

CHEERS and happy brut nature hunting!

Here are just some sugestions on what to try!

Intervju med mig själv

Jag gick igenom lite filer på datorn och hittade denna intervju, som jag gjorde för en tidning förra året tror jag. Jag tycker att det är så bra frågor så jag tänkte att det får åka upp på bloggen. Vad är det som gör cava så bra?

Det finns både bra och dålig cava precis som det gör med allt annat. Jag uppskattar cava, dels för att jag gillar de traditionella cavadruvorna, xarel.lo, macabeu och parellada, men också för att det finns sex andra druvor som är tillåtna att använda. Detta ger en enormt smakspektra inom DO Cava. Sedan är självfallet det faktum att all cava är gjord med traditionell/champagnemetod något som jag finner väldigt tilltalande.

Men vinsnobbarna ha svårt att älska cavan, eller?

Jo vist är det så. Men det förefaller vara så att dessa personer inte har smakat välgjord, långlagrad cava, framför allt inte i blindtest.  Husen Gramona och Recaredo har båda produkter som ”tagits för champagne”, så jag tycker nog att det finns anledning att vara lite mer ödmjuk.

Är den underskattad?

Absolut, det tycker jag. Det finns otroligt mycket välgjord cava som är mycket prisvärd och intressant. Men sedan måste man ha i åtanke att det också finns mycket massproducerad ”bulkcava”, som man inte skall låta styra ens åsikt om cavakategorin som helhet. Det gäller att hitta pärlorna.

Är cavan från Katalonien alltid bättre än cavan från andra håll i Spanien?

Det beror ju på vad man gillar såklart. Men det finns en stor skillnad har jag märkt. I Katalonien är fokus helt på cava hos producenterna, med vissa undantag som Torres. I Katalonien gör producenterna cava, och ibland med något stilla vin som kompletterar portföljen. Utanför Katalonien är fokus främst på vin, med någon enstaka cava som kompletterar vinportföljen. Jag är helt övertygad om att man blir bättre på det som man har som sitt fokus och huvudproduktion.

Kan den mäta sig med champagne, någonsin?

Ja

Är detta enkom en utpräglad aperitif eller går det bra med mat också?

Personligen dricker jag mest cava till mat, så absolut funkar det. Men det beror ju på vad man äter och vilken cava man har tillgång till. Jag väljer ofta vällagrad Gran Reserva och kraftigare typer av cava rent generellt, vilket inte alls är signifikant för produktionen i allmänhet. Vällagrad Gran Reserva är inte helt lätt att få tag på via systembolaget, som är mer inriktade på det billigare och lättare sortimentet, som är mer passande till aperitif.

Om du skulle beskriva cava med tre ord, vilka skulle de vara?

Varierande, prisvärt och spännande.

Har du någon favoritkombo cava-mat? (Du får gärna vara specifik.)

Mitt enklaste tips är en salami som går att köpa i nästan alla stormarknader, som heter Fuet. Denna är fet, nötig och mild och passar fantastiskt till cava i allmänhet, men kan jag få den till en välgjord Gran Reserva, gärna baserad på xarel.lo, så blir jag lycklig. Annars passar en välgjord brut nature (minst reserva) oftast mycket bra till Moules marinere.

Vilken är den bästa cavan just nu (ska finnas på Systembolaget, lägg gärna till artikelnummer och pris)

Gramona III Lustros kostar 325:- NR: 71915 på beställningssortimentet. En fantastiskt smakrik och välbalanserad brut nature cava gjord på 70% xarel.lo och 30% macabeu och lagrad i fem år. Underbart mjuk mousse med mogna gula äpplen i smaken, härliga toner av noguat, kex, fikon och örter. Ett bra exempel på hur prisvärt cava kan vara. En av mina långvariga favoriter faktiskt, så jag är mycket glad att den just nu finns på systembolaget, om än i begränsad upplaga.

 

Välgörenhetsprovning 4:e maj

Kom igen nu! Innan den 24:e april måste du och dina fina vänner anmäla er till välgörenhetsprovninigen på Norrlands! Vi siktar på att det skall bli den största cvaprovningen i Uppsala och troligen Sverige någonsin! Hjälp oss att fylla gamla salen och skrapa ihop lite pengar till renoveringsfonden. Utlottning av fina priser blir det dessutom som bonus! Komsi komsi!

Wearing Memories till alla hjärtans dag!?

FullSizeRender 9 ÄNTLIGEN!!!

Det är sannerligen inte lätt att vara småbarnsförälder! Tiden bara försvinner och jag kan f**n inte hålla någonting i huvudet då mina tankar ständigt blir avbrutna. Men men, de är underbara de små liven och de är ju bara små så kort tid... Nåväl!

NU kära bubbelälskare är de äntligen uppe i shoppen och med en egen sida och närmare titt här på hemsidan, Wearing Memories!

Jag sprang på dem först för några år sedan och bestämde mig för att jag absolut var tvungen att ha en ring, så jag köpte en i silver. Fantastiskt roligt har vi haft jag och ringen. Ni som följer mig på Instagram är ju bekanta med den sedan tidigare. Aldrig tidigare har jag haft ett smycke som väckt så mycket intresse, åh det är ju härligt.

Är du intresserad av ett stycke för din egen del eller möjligen för någon annan? Ta en titt uppe i menyn på Wearing Memories.

Jag vet att Alla Hjärtans Dag närmar sig med stormsteg och är det så att du skulle vilja ha något från shoppen levererat tills dess, så se till att meddela mig SENAST TORSDAG, så jag kan posta det på fredag och du ha det i brevlådan på måndag.

 

hjärtan

Nu är det dags för årets andra cavaresa!

Välkommen till Penedés och cavans hemland!30 september – 4 oktober

Detta är en resa för dig som älskar livets goda! Njut av god mat och gott vin i unik miljö, samtidigt som du får en fantastisk inblick i vindistriktet Penedès, som ligger strax utanför Barcelona.

Vi har under flera år, då vi skrivit våra böcker, lärt känna Penedès utan och innan, och många vinproducenter har nu blivit våra nära vänner. Detta har öppnat en fantastisk möjlighet för oss att ta med er på en resa förbi turistköerna och bakom de vanliga guidade turerna som erbjuds. Vi får i stället möjlighet att bli guidade av våra vänner vinmakarna på många av vinhusen. Vi har nu pusslat ihop ett program som vi själva skulle vilja åka på. Dessutom är det cavafestival! Kan det bli bättre?

Vi börjar med att samlas på Barcelonas flygplats lagom till att Norwegian flighten från Stockholm landar kl 16 (man kanske kommer från annat håll?). Därifrån blir vi körda med vår egen buss till vårt hotell Cal Ruget, som ligger i hjärtat av Penedés, mitt bland vidsträckta vingårdar. Här checkar vi in och får självfallet lite välkomstcava, innan det är dags för middag runt kl 20.

IMG_2371Här på Cal Ruget serveras alltid trerätters lagad på lokala råvaror och inte sällan med grönsaker direkt från trädgården. Vi får även chans att njuta vin till maten som kommer från en mindre lokal producent.

Efter en god natts sömn vankas frukost med färskt bröd runt 8:30 innan vi ger oss av mot vårt första vinbesök där vi börjar dagen. Här har vi turen att bli omhändertagna av vinmakarna Toni och Antonio, som går igenom hur cava tillverkas. Vi får även prova några av deras cavor i deras fantastiska provningsrum, som kanske har Penedés vackraste utsikt över berget Montserrat.

meramustDärefter ger vi oss av till deras granne, vinhuset Vilarnau. Här får vi först njuta lite lättare tapas till lunch innan vi har den spännande möjligheten att prova nypressad juice samt basviner i olika skeden av jäsningsprocessen. Ett unikt tillfälle att följa aromernas utveckling och vinets framväxande. Vår guide är vinmakerskan Eva, som tar paus i sitt hektiska schema mitt i skörden för att ta hand om oss. Besöket avslutas med en provning av några av Vilarnaus färdiga cavor. Strax efter kl 16 ger vi oss av hemåt för att få njuta lite av stillheten och kanske ta ett dopp i poolen. Innan det blir middag cirka kl 20 gjord på lokala råvaror tillsammans med vin från en lokal mindre producent.

IMG_2153Dag tre äter vi frukost i lugn och ro innan vi samlar ihop oss för en promenad mellan vingårdarna. Vi kommer att gå ca en timme innan det är dags för picknick på halva vägen. När vi har förfriskat oss och känner oss redo fortsätter vi ca en timme till då vi kommer att vara framme vid producenten Parés Baltà som tillverkar både vin och cava. Här får vi följa med ut i deras underbara vingårdar som är högt belägna uppe i bergen och får lära oss om arbetet i vingårdarna som ligger till grund för vinproduktionen. Tillbaka på Parés Baltà får vi chans att prova några av deras cavor och även viner innan vi blir upplockade av bussen och återvänder hem till Cal Ruget, där vi hinner vila lite innan middagen kl 20. Det blir självfallet trerätters och vin från en ny lokal producent.

amatllerDag fyra blir en händelserik dag, så vi njuter av vår frukost och får starta lite långsamt hemma vid polen innan vi ger oss iväg vid strax efter klockan elva för att vara i tid till vår guidade tur klockan tolv hos den lokala chokladtillverkaren Simon Cóll. Där får vi en interaktiv upplevelse i hur choklad tillverkas från böna till färdig pralin. När vi känner oss färdiga och fått njuta av alla godsaker tar vi en kort promenad upp till den välrenommerade restaurangen Cal Blay för att få äta en god lunch med cava som huvudnummer.

fullfart  005

När vi är mätta och belåtna är det dags för den årliga cavafestivalen, CavaTast! Vi promenerar den korta biten bort till festivalområdet och får där strosa runt för egen maskin i ca 1,5 timme och testa det stora utbud av cavor som finns tillgängligt, då vi klockan 18 går på bussen igen för att åka tillbaka till Cal Ruget. Där får vi chans att vila lite innan det är dags för specialkomponerad avskedsmiddag kl 20.

Sedan är det god natt och god sömn innan det vankas frukost och avfärd dagen därpå.

Saker du kanske undrar…

Vad kostar resan? 15900 kr

Vad ingår? Allt som beskrivs i programmet. Boende i dubbelrum, samtliga frukostar, luncher och middagar, samt vin till middagen. Samtliga vinbesök, transfer i egen buss och två osedvanligt glada och trevliga guider, nämligen Anna och Andréas.

Vad ingår inte? Flyg. Dricka utanför middagar och luncher, men vi lovar att detta finns att tillgå till mycket god kvalité och pris.

Hur bokar man? Man mailar info@teamwallner.com och talar om vilka man är som vill åka. Då kommer vi svara med ett glatt mail och mer detaljerad information.

Vill du ha enkelrum? Det kostar 2000 kr extra, eftersom du då kommer att disponera ett dubbelrum själv.

Hur många platser finns det? Vi har en absolut maxgräns på 10 personer. Vi vill hålla det personligt.

Har du några som helst frågor så är det bara att maila oss på info@teamwallner.com.

Hoppas att du vill följa med till våra favoritplatser på jorden! Här nedan kommer lite bilder från årets första resa.

uppe bland vingårdarna

 

IMG_2157

IMG_2153

Andra paellan för kvällen.

Sitta ute med tända ljus medan solen går ned

 

njuta va lite tid vid poolen.

färska ägg till frukost

 

Provning hos Parés Baltà

pappa Joan berättar om Parés Baltàs vingårdar och filosofi.