Nya stjärnor på systembolaget

Vi får fler och fler bra cavor att välja bland även här i sverige. De senaste tillskotten på bolaget kommer från ett av Penedès bästa cavahus, Torelló. Jag har länge saknat dem och nu finns åtminstone två av representanter ur husets portfölj att beställa via beställningssortimentet. Dessvärre endast i kolli om 6 flaskor, men de kommer till ett så bra pris att jag inte ser det som ett problem. FullSizeRender-2 Torelló Special Edition nr 77806

Denna cava kallas ofta för "Barcelona edition", då flaskans heltäckande dekor är helt inspirerad av den katalanska huvudstaden, med bland annat landmärken som Sagrada Familia. Det är en traditionell blandning av Xarel.lo, Macabeu och Parellada, lagrad minimum 24 månader och smakar just som en välgjord traditionell cava skall smaka. Helt ärligt har jag rekommenderat denna till allt från "mingelbubbel", till skaldjurstallrikar och som "gå-borts-pressent". Den är otroligt gångbar och jag har inte träffat någon som inte gillat den. Inte helt snustorr, då det är en "brut", och med frisk smak, samt både lagrade toner och ungdomlig frukt kvar i smaken. Jag skulle kunna ge en intrikat beskrivning av honung, vita blommor, persika och allsköns aromer som kan beskriva denna cava, men helt ärligt tycker jag det blir lite långtråkigt att läsa alla dessa vinbeskrivningar. Jag begränsar mig till att säga att den är SUPER, ordentligt med "pang för pengarna" helt enkelt! Testa får du se!

Torelló Pàl-Lid Brut Rosé Reserva nr 77834

Detta är en av husets nyaste tillskott och är underbart lätt, frisk och fräsch. Till skillnad från husets traditionella rosé som är djupt rosa är denna ljust laxrosa, och namnet Pàl-Lid betyder just blek på katalan. Den är som moderna roséviner gjord på Pinot noir och smakar där efter med röda bär i förgrunden. Härligt fruktig och lätt, men även med karaktär som den fått från sina (minst) 18 månaders lagring på flaska. Det blir inte mer passande än så här till sommaren. Jag tror att få roséfantaster kommer att bli besvikna på denna, eller ha problem med att det är kollikrav på minst sex flaskor vid beställning.

Jag kan VARMT rekommendera båda dessa cavor från ett av mina absoluta favorithus. 

Är du  på väg ned till Barcelona på semester? Då tycker jag att du skall besöka Torelló, för det är ett helt fantastiskt cavahus.

Vill du läsa mer om cavahuset Torelló så finner du information här:

http://www.torello.com